Sanningen om vädret i sommarfjällen

Planerar du en resa till fjällen i sommar? Är det första gången? Har du lockats av alla sköna bilder på Instagram? Sommarfjällen är magiska men de kräver rätt förberedelser. Fjällvädret skiftar, ofta snabbt. Sol kan övergå i blåst och regn på en kort stund. Att vara beredd på allt slags väder under en fjällvistelse är nödvändigt för att den ska bli både njutbar och trygg.


SMHI har bidragit med data från väderautomatstationer i fjällen där vi gjort en sammanställning av nederbörd, vind och temperatur för perioden 2002 och 2017. Följande väderstationer ingår i statistiken: Katterjokk, Nikkaluokta, Kvikkjokk, Hemavan, Storlien och Höglekardalen.

Statistiken visar att det i genomsnitt faller nederbörd mellan 15 till 20 dagar varje månad under sommaren. Den innefattar alla former av nederbörd med mängder från 0,1 mm och mer. Lite lätt och kortvarigt duggregn ger således lika stort bidrag till statistiken som ihållande och kraftig nederbörd. SMHI:s väderstatistik visar också att det under perioden juni till september kan vara frost vissa nätter. Det är viktigt att vara förberedd för detta liksom på vind.

Det blåser generellt mindre på sommaren i fjällen än under resten av året men vindhastigheter på upp till 15–18 m/s på kalfjället kan förekomma, visar SMHI:s statistik. Vind- och regntäta kläder är därför en nödvändig del av utrustningen.