Lämna färdmeddelande

Att alltid lämna någon slags färdmeddelande är viktigt och kan göras på många sätt. Enklast är att bara berätta för någon du känner om vilka planer du har, vilka vägval du tänker göra och viktigast av allt: när du beräknas återvända, och att du ska höra av dig då. Du kan också registrera färdmeddelandet digitalt via Fjällsäkerhetsappen. 

Med Fjällsäkerhetsappen görs denna information tillgänglig för Fjällräddningen på ett enkelt sätt. Inför en fjälltur registrerar du dina uppgifter i Fjällsäkerhetsappen på samma sätt som i ett traditionellt färdmeddelande. Dessa uppgifter kan sedan skickas elektroniskt till familj och vänner. Under vistelsen i fjällen kan uppgifterna uppdateras om planen ändras, aktuell position kan meddelas genom incheckningar, och vid nödläge ger appen en aktuell GPS-position som Fjällräddningen behöver för att underlätta en räddningsinsats.

Appen laddar du ner via Appstore eller Google Play. Mer information finns på Fjällsäkerhetsappens webbplats.

I rastskydden utmed de markerade lederna finns ofta gästböcker som vi rekommenderar att du skriver i. Dessa färdmeddelande följs inte upp så länge inget hänt dig. Men de gånger Fjällräddningen söker folk är uppgifter i gästböckerna värdefull vägledning.