Bästa tiden i fjällen

Den svenska delen av Skanderna, vår fjällkedja,  sträcker sig från Dalafjällen i söder till Treriksröset i norr. Bästa tiden i fjällen beror naturligtvis på vart du vill åka och vad du vill göra. Alla årstider har sin charm och sina möjligheter. Bra utrustning och bra förberedelser ger dig härliga upplevelser, sommar som höst, vinter som vår. 

Sommar och höst, fjällvandringens årstider 

Bästa tiden för vandring i fjällen är enligt en del när den första frosten slagit ut de flesta myggen och luften är klar och fjället färgar om från grönt till gulrött. Detta sker i början av september. Andra tycker att tidig sommar är den bästa tiden då blommar fjället och det är ljust större delen av dygnet. Stugor och fjällstationer i väglöst land öppnar vid midsommartid och håller öppet långt in i september. I slutet av juli och i början av september är det flest vandrare. Då kan det till och med vara trångt på övernattningsplatserna.

Vinter och vår, härliga fjällturer på väg mot ljusare tider

Kring nyårstid är dagarna korta och det blir aldrig riktigt ljust. Årets första månader är också de kallaste. Riskerna är större och mörkret kommer tidigare på dagen. Fjällturer den här tiden på året ställer extra stora krav på planering och utrustning. Och naturligtvis även på deltagarna själva. Väl förberedd och vid bra väderprognos kan fina turer göras också den här tiden. Du bör dock veta att de flesta stugor och fjällstationer i väglöst land öppnar först i slutet av februari och att ofta bara ett nödutrymme är tillgängligt. Dessa utrymmen är inte avsedda för planerade övernattningar men får nyttjas i nödfall. 

Vill du njuta av värmande vintersol och komma hem med en solbränna är mars och början av april en bra tid i södra fjällvärlden. I norr är säsongen längre. Då är det fortfarande bra snö för skidåkning och dagarna är långa och ljusa. Se dock upp med solen – använd hela tiden bra skyddande glasögon. 

In i april och maj brukar dagsmejan göra snön grovkornig och fuktig men ofta så ger skaren under tidiga morgontimmar ett fantastiskt skidföre. Längre norrut i fjällkedjan kan du in i maj/juni njuta av den spännande kombinationen skidåkning och midnattssol. 

Vill du veta mer om temperatur, soltimmar och snödjup för olika platser och tider i fjällen kan du läsa mer på våra sidor om väder där du finner både prognoser och aktuella temperaturer samt länkar till olika webbkameror där du kan se vädret i realtid.

Läs mer