Jakt i fjällen

Att jaga i fjällen kräver en helt annan förberedelse än vad motsvarande jakt i skogslandet gör. I fjällen är avstånden stora och vädret kan tidvis vara tufft med hårda vindar, regn och snö, även i slutet av augusti. Eftersom jakt oftast sker i områden där inga markerade leder eller vägar finns, ställs högre krav på din erfarenhet än normalt vid fjällbesök.

Om småviltsjakten

Den jakt som lockar överlägset flest besökare att komma till fjällen är småviltsjakten. Den 25 augusti varje år börjar jakten och en normal premiärdag kommer över 3000 jägare för att under några dagar bedriva jakt på dal- och fjällripa. Jakten pågår normalt fram till den sista februari i södra fjällen och fram till den 15 mars i norr.

I huvudsak är det Länsstyrelsen som upplåter jakten och mer information om detta hittar du på webbplatsen NatureIT, avseende småviltsjakt inom statens marker i fjällområdet. Tänk särskilt på att du bedriver jakt inom ett område där renskötsel bedrivs och att din jakt kan innebära en avsevärd störning, om du inte gör rätt.