Med barnen på fjälltur
Att ta med barnen på fjällturen är ingen konst. Men vikten av förberedelse är kanske ännu större än om du är ute på egen hand. Ta del av några goda råd om att vandra och åka skidor med barn i fjällen så blir fjällturen en barnlek. Lycka till med ditt besök i fjällen, en härlig upplevelse för alla i familjen!
Att tänka på med barn på sommarfjälltur
-
Gör barnen delaktiga i planeringen av fjällturen
Låt barnen vara med och bestämma var och hur ni ska åka. Låt barnen räkna ut dagsetappernas längder, planera bra rastplatser, med mera. Sedan kan de få stort ansvar för sin packning, göra utrustningslistor och liknande. Låt barnen kort sagt bli helt och fullt delaktiga.
-
Välj ryggsäck som passar barnet
Försök att se till att ryggsäcken passar barnets rygg, axlar och midja. Här gäller samma noggrannhet som när man väljer ryggsäck som vuxen. Några extra viktiga detaljer är att barnens axlar ofta är smala och sluttar. Se till att axelremmarna ligger an mot axlarna på ett skönt sätt och att de inte glider ner. Ofta är det helt nödvändigt att barnet har en bröstrem mellan axelremmarna för att de ska hållas kvar över axlarna.
-
Låt barnen bära sin egen packning
En tumregel kan vara att barnen börjar bära packning när de börjar skolan. Innan dess är det naturligt att föräldrarna bär barnens packning. De kan bära med extra vantar, extra mössa och sockor, en varm tröja och sitt turgodis i en ryggsäck som passar deras kropp. I början kan det räcka med ett par kilo i säcken. När barnet är runt tio, tolv år brukar de orka bära upp till sju, åtta kilo. Men alla barn är olika, en del orkar och vill mer, andra mindre.
-
Korta etapper, ta många pauser och lek mycket!
När barn är med på turen gäller korta åk- och vandringspass och många pauser. Glöm att gå/åka skidor i femtio minuter och vila tio, det funkar inte med de flesta barn. De tycker att turen blir monoton, tråkig och jobbig. Däremot kan det funka utmärkt att gå tjugo minuter och vila fem, eller att gå tio minuter och leka två. Då kan många barn hålla på nästan hur länge som helst.
-
Undvik för mycket sötsaker
Ofta gör man barnen en otjänst genom att låta dem äta godis och annat sött under vandringen/ skidturen. Sötsaker gör att blodsockret rusar i höjden, för att sedan rasa ner i skoskaften. Grunda alltid med en rejäl frukost och se till att barnet får i sig mycket mat. Under turen har ni med goda mackor, nötter, russin, torkad frukt och annat som ger normalsnabb energi och inte det rena sockrets energi.
På vinterfjälltur med barn - några tips och råd på vägen
-
Bra valla eller fäste
Vuxna gillar inte bakhala skidor. Barn gillar bakhalt om möjligt ännu mindre. Se alltid till att barnets skidor är bra vallade, speciellt när det gäller fästet.
-
Nära till ombyte
Ha alltid med extra sockar, vantar/handskar, (flera par), ett extra par skidglasögon och en extra mössa. Ha dem lätt åtkomliga i ryggsäcken för att slippa att packa upp alla prylar när det är dags att byta. För det blir dags för det. Titt som tätt.
-
Var alltid väl förberedd så ökar även barnets upplevelse av fjällturen!
Vuxna som är till fjälls med barn bör alltid ha barnets perspektiv och kapacitet för ögonen när turen planeras och genomförs. Det gäller allt från hur du bedömer väderprognoser, rådande vädrets karaktär, kyleffekter, terrängförhållanden och turmedlemmarnas förmågor och dagsform.
-
"Glöm" inte barnet på ryggen eller i pulkan
Små barn som inte kan gå själva sitter ofta i bärstolar eller ligger i pulka. Generellt sett är pulkan ett säkert sätt att ta med barn på vinterfjället. De ligger skyddande under flera lager av isolering och skyddas av vindtålig väv. Men vid starkt snödrev kan problem uppstå när snön letar sig in i luftöppningen vid ansiktet. Rådet är att snabbt ta sig ner i skyddad terräng om snödrev uppstår.
Om barnet sitter i bärstol på ryggen och det är kallt och blåsigt måste barnen skyddas med god isolering och även av en vindstoppande väv, annars riskerar du att barnet blir nedkylt. Det kan gå snabbt då barnet har starkt begränsade möjligheter att röra sig. Själv kanske du svettas, medan barnet kan ha nedkylningssymtom som trötthet och apati. Om vädret är bistert ska barnet kontrolleras ofta, tas ur bärstolen och få röra på sig.
-
Vårvintern i fjällen värmer men tänk på barnets ögon
De flesta fjällbesökare längtar efter mycket snö och soligt vårvinterväder. För de vuxna är det oftast självklart att skydda sina ögon med solglasögon men tänk också på att barnens ögon är extra känsliga. Försök att hitta bra solglasögon som inte släpper in så mycket sidoljus. Även om inte solen skiner från en klarblå himmel kan strålningen vara stark, speciellt under vårvintern.