6 tips för en trygg vinterfjälltur

Fjällen erbjuder många hisnande upplevelser. Med rätt förberedelser blir vistelsen mer njutbar och dessutom säkrare. 

Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram sex praktiska tips för en trygg skidtur på fjället som också finns som folder att beställa genom att mejla till oss. Du kan också skriva ut tipsen direkt från den här sidan eller ladda ner foldern som pdf-fil.

Ladda ner tipsen som folder (PDF 3,3 MB)

6 tips för en trygg vinterfjälltur

 • 1.

  Välj rätt utrustning

  Kläder och pjäxor ska tåla vind och väta. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas efter väder och temperatur. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung. 

  Din friluftsutrustning på fjället

 • 2.

  Meddela färdväg och beräknad återkomst

  Det är viktigt att någon känner till din planerade färdväg och när du räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om du inte skulle återvända som planerat.

  Lämna färdmeddelande

 • 3.

  Anpassa turen efter vädret

  Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

  Väder och prognoser

 • 4.

  Följ markerade leder

  Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp.

  Markerade leder

 • 5.

  Ta med karta och kompass

  Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

  Att navigera rätt i fjällen

 • 6.

  Fråga erfarna människor

  Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

  Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna

Ladda ner tipsen som folder (PDF 3,3 MB)