Din friluftsutrustning på fjället

Friluftsutrustning som ligger upplagd på marken

Det behöver inte vara svårt att utrusta sig för en tur på fjället. Det finns dock anledning att tänka igenom hur du ska klä dig och vad du tar med i ryggsäcken. God komfort är viktigt för en positiv fjällupplevelse. Att kunna hålla sig varm, torr och mätt är bra utgångspunkter liksom att inte bära för tungt.

Det går att använda samma utrustning för friluftslivet hemmavid som på fjället och mycket av det som lämpar sig på vintern fungerar också bra på sommaren. Till exempel en skön och varm tröja eller vind- och vattentäta plagg. Det gäller att inte krångla till det men ändå vara eftertänksam, ta på och med det som verkligen behövs.

Kläderna – tänk på komforten

Kläderna på fjällturen ska både skydda dig och vara bekväma.

Flera skikt

För bästa komfort bör du klä dig i flera skikt och anpassa klädseln till rådande väder samt hur mycket kroppen jobbar. I riktigt bra väder händer det att du går i bara ett skikt, är det lite kyligare tar du på ett mellanplagg. Det yttersta skiktet skyddar mot vind och väta. När du rastar ska du ha något extra värmande att ta på. Ventilera är en grundregel.

Närmast kroppen

Närmast kroppen har du plagg för att hålla dig varm och för att föra bort fuktighet från kroppen. Det finns olika material från ren konstfiber till ull och ullfrotté. De senare transporterar fuktigheten bättre och känns behagligare när plagget ska användas flera dagar utan tvätt. Vi avråder från bomull närmast kroppen, det gäller även fötter.

Mellanplagg

Ett mellanplagg kan vara aktuellt att ha på under turen eller som ett extra rastplagg. Det ska hålla kvar värmen och transportera fukt vidare. Där finns flera alternativ på material men de vanligaste är fleece och ull. Blir det vått torkar fleecen snabbare.

Ytterplagg

Ytterplagget ska skydda mot vind och väta men får inte vara helt tätt. Överskottsvärme från kroppen ska ta sig igenom. Även mössa och vantar ska tåla vind och väta. På fötterna bör du använda väl ingångna kängor eller pjäxor för vintertur. Självklart ställer vinterturer högre krav på utrustningen än vad sommarturer gör.

I ryggsäcken

Vad du behöver ha med dig beror på hur länge du ska vara ute och hur du ska övernatta.

Dagstur

I ryggsäcken på en dagstur har du en bra matsäck, en godispåse, ett sitt- eller liggunderlag och värmande rastplagg. Ta även med en kniv, tändstickor, ljus och skavsårsplåster. På sommaren är regnkläder och kanske en keps som skyddar mot sol och mygg bra att ha med. På vintern rekommenderar vi att ta med valla, spadar och vindsäckar.

Även om du tänker följa markerade leder är karta och kompass givna följeslagare. Många tar med GPS men låt den inte vara ersättning för kartan och kompassen. Mobiltelefon fungerar i en del välbesökta områden men långt ifrån i alla.

Stugtur

Att vara på fjället i flera dagar och bo i övernattningsstugor ställer lite högre krav på utrustningen. Utöver det som krävs för en dagstur tillkommer ombyteskläder, ett reselakan eller sovsäck, toalettartiklar och mat för turen. Proviant brukar i allmänhet finnas att köpa i de flesta övernattningsstugor. En del väljer att ha med friluftskök medan andra förbereder och lagar all mat i stugan och fyller sedan en termos med dagens lunch.

Tälttur

En tälttur ställer ännu högre krav på utrustningen. Du måste utöver det som nämnts ovan ha ett bra fjälltält, friluftskök med tillräckligt mycket bränsle, proviant, en bra sovsäck och ett bra liggunderlag (på vintern extra tjockt eller dubbla), liten ficklampa och snöborste. Dessutom går det åt lite extra varma rastplagg. Du bör också ha med reparationsgrejer om något skulle gå sönder.

Tälta i fjällen