6 tips för en trygg snöskotertur

Att åka snöskoter är mycket populärt i fjällområdet. Långa skoterleder och de öppna ytorna lockar många att besöka fjällen för en snöskotertur.  För att inte turen på snöskoter skall bli en helt annan upplevelse, vill vi ge dig några goda råd så att du är bättre förberedd och kommer välbehållen hem!

Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram sex praktiska tips för en trygg snöskotertur på fjället som finns som folder att beställa genom att mejla till oss. Du kan också skriva ut tipsen direkt från den här sidan eller ladda ner foldern som pdf-fil.

Ladda ner tipsen som folder (pdf 1,8 MB)

6 tips för en trygg snöskotertur

 • 1.

  Välj rätt utrustning

  Använd hjälm med skidglasögon eller visir och bär varma kläder och skor. Ta med spade, vindsäck, isdubbar och nödvändiga tillbehör till snöskotern såsom extra variatorrem och verktyg. Lavinsond och lavinsändare rekommenderas om du planerar att lämna skoterlederna och åka i brant terräng. Lär dig hur utrustningen fungerar för avresan. 

  Din friluftsutrustning på fjället

   

 • 2.

  Meddela beräknad färdväg och ankomst

  Det är viktigt att någon känner till din planerade färdväg och när du räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om du inte skulle återvända som planerat.

  Lämna färdmeddelande

 • 3.

  Anpassa din snöskotertur efter vädret

  Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

  Väder och prognoser

 • 4.

  Följ markerade skoterleder

  Det finns hundratals mil markerade snöskoterleder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Inom många fjällområden är snöskoteråkningen reglerad och endast tillåten efter särskilda leder. De flesta gör klokt i att alltid följa lederna – det gör det enklare att hitta, minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp.

  Markerade leder

 • 5.

  Ta med karta och kompass

  Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

  Att navigera rätt i fjällen

 • 6.

  Rådfråga erfarna människor

  Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, isläge, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

  Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna

Ladda ner tipsen som folder (pdf 1,8 MB)