6 tips för en trygg jaktupplevelse

Att jaga i fjällen kräver en helt annan förberedelse än vad motsvarande jakt i skogslandet gör. I fjällen är avstånden stora och vädret kan tidvis vara tufft med hårda vindar, regn och snö, även i slutet av augusti. Eftersom jakt oftast sker i områden där inga markerade leder eller vägar finns, ställs högre krav på din erfarenhet än normalt vid fjällbesök.

Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram sex praktiska tips för en trygg jaktupplevelse på fjället som finns som folder att beställa genom att mejla till oss. Du kan också skriva ut tipsen direkt från den här sidan eller ladda ner foldern som pdf-fil.

Ladda ner tipsen som folder (pdf 2,9 MB)

6 tips för en trygg jaktupplevelse på fjället

 • 1.

  Välj rätt utrustning

  Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för enkel anpassning till väder och vind. Ta med minst ett ombyte och glöm inte första förband. Proviant för någon extra dag kan behövas, om du tvingas ta skydd mot vädret och stanna längre än planerat. 

  Din friluftsutrustning på fjället

 • 2.

  Meddela färdväg och beräknad återkomst

  Det är viktigt att någon känner till din planerade färdväg och när du räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om du inte skulle återvända som planerat.

  Lämna färdmeddelande

 • 3.

  Anpassa din fjälljakt efter vädret

  Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

 • 4.

  Ha respekt för okända jaktmarker

  Ge din aldrig ut i okänd fjällterräng i tät dimma eller hårt väder. Undvik lavinfarlig terräng och tänk dig för innan ni vadar över strida vattendrag där vattnet når över knähöjd. Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner som kan vara till stor hjälp om du hamnar i en nödsituation. Längs vissa leder finns även övernattningsstugor.

  Markerade leder

 • 5.

  Ta med karta och kompass

  Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder och är extra värdefull vid dålig sikt. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

  Att navigera rätt i fjällen

 • 6.

  Rådfråga erfarna människor

  Jägare och andra som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

  Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna

Ladda ner tipsen som folder (pdf 2,9 MB)