Sex tips för en trygg fjälltur på sommaren
Fjällen erbjuder många hisnande upplevelser. Det finns gott om markerade leder, rastskydd och övernattningsstugor, men också stora områden av ren vildmark i varierande terräng. Med rätt förberedelser blir fjällvandringen mer njutbar – och dessutom säkrare.
Fjällsäkerhetsrådet har tagit fram sex praktiska tips för en trygg vandring på fjället som finns som folder att beställa genom att mejla till oss. Du kan också skriva ut tipsen direkt från den här sidan eller ladda ner foldern som pdf-fil.
1. Välj rätt utrustning
Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packa ryggsäck bör inte vara för tung.
2. Meddela färdväg och beräknad ankomst
Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat. Sommaren 2021 lanserar vi en ny digital tjäönst för färdmeddelanden.
3. Anpassa fjällturen efter vädret
Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
4. Följ markerade leder
Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.
5. Ta med karta och kompass
Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
6. Rådfråga erfarna människor
Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.