Ordförandens sida

Vår svenska fjällvärld är helt unik. Besökare hänförs över vidderna, fjälltopparna, stillheten och allt det storslagna. Och mycket görs för att du som besökare skall kunna känna dig trygg. Här finns markerade leder, rastskydd, väderinformation, hjälptelefoner, utbildade guider och massor av information.  Det finns  således goda  förutsättningar för en trygg fjällvistelse. Men det är upp till dig att vara väl förberedd och anpassa dina turer till förmåga och erfarenhet. Ansvaret för att det blir en positiv upplevelse är ditt!

Att vistas i fjällvärlden är en mycket speciell upplevelse. Den som besöker fjällen på sommaren möter förutom storslagenheten unika växter och djur. Vinterbesökaren hänförs över den oändliga tillgången till snö på vita vidder och lockande toppar samt preparerade spår och backar. Fjällvärlden är dock också en tuff miljö med snabbt växlande väder med hårda vindar, låga temperaturer och snö också i form av snödrev och laviner.

Är du väl förberedd finns alltid förutsättningar för en härlig fjällupplevelse.

Är man väl förberedd och anpassar turen efter rådande väderförhållanden finns alltid förutsättningar för en härlig fjällupplevelse – är man däremot oförberedd kan det bli en icke önskad omskakande erfarenhet.

Fjällsäkerhetsrådet har informerat fjällbesökare under lång tid och berättat om det fantastiska i att vistas i vår fjällvärld men också om hur man förebygger de faror och utmaningar som trots allt finns med att vistas i denna storslagna natur. Vi arbetar med information för att förbereda er fjällbesökare i när det gäler att tänka säkerhet och också hur man ska agera om, mot all förmodan, olyckan är framme.

Vi inom Fjällsäkerhetsrådet är övertygade om att säkerhetsaspekten är viktig för att ni ska kunna njuta av att uppleva fjällen. Du hittar massor av bra information redan här på vår hemsida. Det är en bra början för en fin fjällupplevelse längre fram!

Anna Otmalm

Ordförande för Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd