3 snabba Peter Lindström

3 snabba frågor till Peter Lindström, Friluftsfrämjandets representant i Fjällsäkerhetsrådet. Han har vistats i fjällen hela sitt liv och tillbringar numera några månader där varje år. Peter nationell fjälledare och utbildar fjälledare inom Friluftsfrämjandet.

Vilken är Friluftsfrämjandets roll inom Fjällsäkerhetsrådet.

Vi är en medspelare. Vi bidrar med vår kompetens som utbildare. Vi är en bred organisation. Totalt har Friluftsfrämjandet 108 000 medlemmar och 7 000 ledare, inom ett flertal verksamhetsområden, vi kallar dessa för ”äventyr”. Det är så vi presenterar dem för våra medlemmar. Fjällen är ett viktigt område. Vi utbildar våra enligt fjälledarnormen även om vi i nuläget inte är en av de aktörer som utvecklar den vidare.

Hur jobbar ni med att få ut nya medlemmar i fjällen?

Vi har en mängd aktiviteter att erbjuda – från korta dagsvandringar till två veckor långa vandringar med boende i tält. Dessa längre vandringar är särskilt anpassade för den som är fjällovan. Det är våra lokalavdelningar som arrangerar med sina egna examinerade fjälledare.

Vad är viktigast att tänka på för en ovan fjällbesökare som ska ut på vandring?

Utrustning är A och O. Jag har sett det hända många gånger att man inte är tillräckligt väl utrustad för att klara fjällens snabba väderväxlingar. Lika viktigt är att kunna navigera utan mobiltelefon. Det kan vara livsavgörande att veta var man befinner sig. Det är också viktigt att inte överskatta sin fysiska förmåga. Bara för att man var i bra fysisk form för fem år sedan betyder det inte att man är det idag.