3 snabba om Fjällsäkerhet- SBO

3 snabba frågor till Josef Westerlund, IFMGA/IVBV/UIAGM- certifierad bergsguide, ordförande i Svenska bergsguide organisationen (SBO) och SBO:s representant i Fjällsäkerhetsrådet, om säkerhet i bergen.


Hur har bergsguidesyrket utvecklats i Sverige de senaste 10 åren?

På organisationsnivå har det hänt mycket. SBO är mycket mer engagerade i olika arbetsprocesser idag. Exempel är Sveriges lavinutbildningar, lavinprognoser och utveckling av fjälleder. Det har skett en stor professionalisering generellt i friluftsvärlden under de senaste tjugo åren, där fler arbetar inom branschen på heltid. Det har också skett en tydligt ökad efterfrågan på att åka skidor med guide, något som bland annat märktes under pandemivintrarna.

Vilken är SBO:s roll i Fjällsäkerhetsrådet?

Vi har stor expertis inom berg och utbildning. Det handlar om kunskap om ett flertal olika slags bergssporter som klättring och skidåkning. Dessa erfarenheter bidrar vi med. Vi stödjer i utvecklingen av olika slags utbildningar, bland annat kring fjälledarnormen och lavinutbildningar.

Vilka är dina viktigaste råd till ovana fjällbesökare?

Att komma ut på fjället är ingen utmaning, däremot kan det ofta vara en utmaning att komma tillbaka. Det är ett misstag att tro att man nästan är hemma när man kommit till toppen. Därför handlar en fjällvistelse om planering, planering, planering. På så sätt har man skapat förmåga att kunna ändra planerna och få en positiv totalupplevelse. Därför, ta hjälp, fråga erfarna. Det är alltid bättre att planera för mycket än för lite.