INFORMATION TILL DIG SOM PLANERAR ATT BESÖKA FJÄLLEN UNDER VINTERN

VINTERN I FJÄLLEN INBJUDER TILL STORSLAGNA UPPLEVELSER! 

FJÄLLSÄKERHETSRÅDET HAR SAMLAT NÅGRA VÄRDEFULLA TIPS OCH RÅD FÖR DIG ATT TA DEL AV INNAN DU BEGER DIG AV. 

________________________________________

TIPS FÖR EN TRYGG VINTERFJÄLLTUR

1. Välj rätt utrustning beroende av vilken aktivitet du väljer

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och kyla, och som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.  Om du planerar för att ge dig ut på sjöisarna kom ihåg isdubbar och åk inte ensam.  
Läs mer om friluftsututrustning för fjället 

2. Meddela färdväg och beräknad ankomst

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
Läs mer om att lämna färdmeddelande.

3. Anpassa fjällturen efter vädret

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
Läs mer om väder och väderprognoser

4. Följ markerade leder

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp.
Läs mer om markerade leder

5. Ta med karta och kompass

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
Läs mer om hur du kan använda navigera och hitta rätt i fjällen


6. Rådfråga erfarna människor

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.
Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna

7. Om du behöver kontakta fjällräddningen

Om du blir sjuk eller lättare skadad i fjällen så gäller i princip samma regler som hemma – du får själv kontakta lämplig vårdinrättning. Det kan innebära att du får stanna ett extra dygn där du befinner dig eller själv anlita och bekosta lämpligt transportmedel.  Om du behöver hjälp så ringer du 112 eller ber någon att hjälpa dig att kontakta fjällräddningen. 
Läs mer om hur och när du kontaktar fjällräddningen