Information till dig som planerar att besöka fjällen i sommar

Fjällmiljön inbjuder till fantastiska upplevelser men just i sommar gäller lite andra förutsättningar än vanligt som är viktigt för dig att känna till. Fjällsäkerhetsrådet har samlat några värdefulla tips och råd för dig att ta del av innan du beger dig av.


6 TIPS FÖR EN TRYGG FJÄLLVANDRING

1. Välj rätt utrustning

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packa ryggsäck bör inte vara för tung. 
Läs mer om friluftsututrustning för fjället 

2. Meddela färdväg och beräknad ankomst

 Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
Läs mer om att lämna färdmeddelande.

3. Anpassa fjällturen efter vädret

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
Läs mer om väder och väderprognoser

4. Följ markerade leder

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.
Läs mer om markerade leder

5. Ta med karta och kompass

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
Läs mer om hur du kan använda navigera och hitta rätt i fjällen


6. Rådfråga erfarna människor

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.
Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna