Utförsåkning i fjällen
Utförsåkning i fjällen är den överlägset populäraste aktiviteten om man räknar antalet utövare.
Det är många som samsas om utrymmet och risken för olyckor är stor om du inte visar hänsyn och respekterar allas rätt till trygghet i backen. En krock i backen kan ge livshotande skador.
Regler för säkerhets skull
- Den som kommer uppifrån ska väja för dem som befinner sig längre ner i backen. Håll koll, var förutseende och kör om med god marginal!
- Om du stannar i backen, stanna på en plats där du syns ordentligt.
- Korsa inte liftspåret. Och självklart; respektera avstängningar, skyltar och varningskäppar.
Raka spåret i liften
Det har hänt svåra olyckor när personer har hoppat av liften på fel plats. Liftbygeln kan haka i en liftstolpe eller fjädra upp och fastna i liftlinan, som hoppar ur och faller ner. Samma sak kan hända om man åker i sicksack i liftspåret.
- Åk rakt under liftlinan.
- Kliv av bygeln endast vid markerade avstigningsplatser.
- Lämna avstigningsplatsen direkt. Annars stökar du till det för dem som kommer efter.
Fångrem eller stopper på snowboard
En snowboard har tidigare inte haft motsvarighet till skidstopp. Men nu finns även brädor med stopper. Den som åker snowboard måste ha stopper eller lång fångrem. En tappad snowboard i backen kan annars bli till en livsfarlig projektil. Fångremmen ska vara så lång att du kan bära din bräda utan att lossa remmen.
Fullständiga regler för utförsåkning:
Svenska Skidanläggningars Organisation (slao.se)
Den som bryter mot reglerna kan få liftkortet indraget och portförbjudas viss tid på anläggningen.
Markering av nedfarter
Nedfarterna är markerade med färg i backen och på pistkartan.
- Grön = mycket lätt
- Blå = lätt
- Röd = medelsvår
- Svart = svår
Det kan vara frestande att stå på i en grön nedfart, men det är inte tillåtet. Där får man räkna med många ovana åkare. Planera din åkning så att du inte av misstag hamnar i en alltför svår nedfart.
Kantmarkeringar finns av två slag: Käppar med en cylinder i toppen som har ena sidan grön och andra röd. Håll dig på grön sida. På röd sida kan det finnas stenar eller andra hinder, branter eller lavinfarligt område. Som kantmarkering används även orange käppar av samma slag som vintertid står utmed vägkanterna. Varningskäppar är randiga i gult och svart. De sitter till exempel där snötäcket är för tunt, eller vid hinder av något slag.
Brand och räddning
Gröna skyltar med vit bildsymbol står för skydd och räddning. De märker ut plats för till exempel första hjälpen utrustning, nödtelefon, nödstopp för liften och räddningsredskap.
Röda skyltar med vit bildsymbol märker ut plats för räddningsutrustning vid brand, till exempel brandsläckare och brandlarm.
Rätt utrustning
Skidornas bindningar måste vara inställda efter din vikt och åkförmåga. Låna inte skidor utan att kontrollera bindningarnas inställning för att undvika skador.
Så här gör du en enkel koll:
- Sätt på dig ena skidan. Sparka ”halvhårt” med andra skidskons klack mot insidan på tådelen av foten i bindningen. Då ska foten slås ur bindningen.
- Om du lutar dig framåt över stavarna ska du kunna dra hälen ur bindningen. Men ta det försiktigt så du inte skadar vaden eller hälsenan. Det säkraste är att låta skidbutiken kontrollera och ställa in bindningen. Behåll greppet om staven.
Den vanligaste typen av skada vid utförsåkning är tumskador. Tummen knäcker till när vi ramlar och tar vi emot oss mot snön med staven i öppen hand. Behåll greppet runt staven och ta emot med knuten hand. Då slipper du stuka tummen.
Använd gärna hjälm för att undvika huvudskador.
Kylan och riskerna
Kalla muskler är stela muskler. Om du är kall och fryser åker du sämre och löper större risk att få sträckningar och andra skador. Så på med smäcken om du vill åka snyggare. Redan vid -4 grader går hälften av kroppens värmeförlust genom huvudet – om du inte har mössa. Det hjälper inte att du är bra klädd för övrigt.
Blåst och fartvind ökar kylan. Det gör att du kan få kylskador i ansiktet även om det inte är så kallt. Du känner igen en kylskada på att huden vitnar och känns stel. Då måste du se till att komma in i värmen!
Akta ögonen
Stark kyla och fartvind kan skada ögonen. Skidglasögon minskar risken. Solglasögon eller skidglasögon som filtrerar bort det ultravioletta ljuset skyddar mot snöblindhet. De brukar vara märkta med ”UV-protection” e.d. Snöblindhet inträffar när ögat utsätts för alltför mycket ultraviolett ljus. De första symtomen känns som ”grus” i ögonen, som också blir väldigt ljuskänsliga. Det är inte bara i solsken man riskerar snöblindhet. Risken är stor även vid dimma, snöfall och mulet väder som innebär större ansträngning för ögonen.
Rätt klädd i pisten
Först varm och svettig efter ett aktivt åk där man jobbar och ligger på hela tiden. Sedan stilla i liften i iskall blåst. Utförsåkning kräver bra kläder. Närmast kroppen material som transporterar ut fukt så man håller sig torr. På det ett eller ett par lager som värmer. Ytterst vindtätt och fuktavvisande.
Undvik alkohol
Hög fart och mycket folk i backen. Utförsåkning kräver bra balans, skärpta sinnen och snabb reaktion. Att reagera en halv sekund för sent kan leda till brutna ben på dig själv eller någon annan.
Spara sista åket till imorgon
Åk inte sista åket, är ett talesätt i skidkretsar. När skidorna börjar fladdra eller brädan bestämma för mycket själv är det dags att lägga av för dagen. När benen börjat bli lite darriga och inte riktigt orkar hålla emot är risken att skada sig som störst.