Pressmeddelande 2023-07-13

Ovana besökare blir allt fler i sommarfjällen

Pandemiåren innebar ett tydligt uppsving för de svenska fjällen som destination. En besöksgrupp som har ökat starkt de senaste åren är nya och ovana besökare. Nio av tio av fjällens destinationsbolag svarar att denna grupp har ökat de senaste fem åren. Det framgår av en ny undersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört.

– Det är glädjande att de svenska fjällen upptäcks av nya grupper. Samtidigt är det oroväckande om nya eller ovana besökare kommer med fel förhoppningar på fjällvädret. Att vara förberedd på snabba väderväxlingar är bland det viktigaste för en lyckad fjällvistelse, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Mellan 12 juni och 5 juli genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning riktad till destinationsbolag och fjällstationer i fjällen. Enkäten besvarades av 20 vd:ar eller motsvarande befattningar, bland annat för Sälen, Idre, Vemdalen, Swedish Lappland samt STF:s anläggningar i Abisko, Kebnekaise och Saltoluokta.

Drygt nio av tio svarar att antalet ovana besökare har ökat under de senaste fem åren. Nästan sex av tio svarar att de erbjuder upplevelser som är särskilt inriktade på denna besöksgrupp, så kallade ”soft adventure”. Nästan fyra av tio har upplevt en ökning av guidade turer. Dagsturer är den aktivitet som ökat mest de senaste fem åren av de undersökta aktiviteterna.

– Att följa med en utbildad guide kan vara en bra start för den som är en ovan fjällbesökare. Det kan innebära en trygghet och en möjlighet att lära av guiden för att undvika misstag. Att börja med dagsturer kan också vara klokt för den som är ny i fjällen, säger Per-Olov Wikberg.

Enligt respondenterna är de vanligaste misstagen som fjällbesökare gör att underskatta vädrets snabba skiftningar, att överskatta mobiltelefons täckning eller att överskatta sin egen kondition.

– Att planera är en viktig del för en lyckad fjällvistelse. Det handlar om att ha rätt kläder för olika väder, lära känna sin egen förmåga och kondition men också att ha en plan för om något oförutsett skulle inträffa. De tips som vi förmedlar bygger på lång erfarenhet hos aktörer som är verksamma i fjällen och som ingår i Fjällsäkerhetsrådet, säger Per-Olov Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet har ställt samman några tips som särskilt riktar sig till förstagångsbesökare men som även kan hjälpa mer erfarna vandrare:

1. Planera din tur efter förmåga. Rådfråga gärna erfarna om lämplig längd på färden utifrån ditt sällskaps kondition och erfarenhet. I fjällen finns det lokala fjällsäkerhetskommitteér som kan svara på frågor. Kontaktuppgifter hittar du på www.fjallsakerhetsradet.se/om-oss/fjallsakerhetskommitteer/

2. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Ta alltid med vind- och regntäta skalplagg liksom värmeplagg och ett torrt ombyte i ryggsäcken.

3. Ta del av lokala väderprognoser. Vädret kan slå om snabbt. Respektera lokala fjällvädervarningar.

4. Lämna färdmeddelande. Meddela alltid en vän eller släkting er planerade färdväg. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns det möjlighet att lämna ditt färdmeddelande digitalt. Du hittar detta på  www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/fardmeddelandefunktion/

5. Följ markerade leder. Använd en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i välsorterade sport- och friluftsbutiker eller kan laddas ned från Lantmäteriets hemsida.

6. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning, lär er att använda karta och kompass innan ni ger er i väg.

Ta del av enkätunderlaget på www.fjallsakerhetsradet.se/om-oss/rapporter/sommarfjallenkaten-2023/

Mer information om hur du blir tryggare på sommarfjället finns på www.fjallsakerhetsradet.se.

För ytterligare information, kontakta:

Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd,
010-698 10 53, 076-115 16 79, per-olov.wikberg@naturvardsverket.se

 


Publicerat: