Med barnen på fjälltur

Att ta med barnen på fjällturen är ingen konst. Men vikten av föreberedelse är kanske ännu större än om du är ute på egen hand. Ta del av några goda råd om att vandra och åka skidor med barn i fjällen så blir fjällturen en barnlek.

Gör barnen delaktiga i planeringen av fjällturen

Låt barnen vara med och bestämma var och hur ni ska åka. Låt barnen räkna ut dagsetappernas längder, planera bra rastplatser, m.m. Sedan kan de få stort ansvar för sin packning, göra utrustningslistor och liknande. Låt barnen kort sagt bli helt och fullt delaktiga.

Välj ryggsäck som passar barnet

Försök att se till att ryggsäcken passar barnets rygg, axlar och midja. Här gäller samma noggrannhet som när man väljer ryggsäck som vuxen. Några extra viktiga detaljer är att barnens axlar ofta är smala och sluttar. Se till att axelremmarna ligger an mot axlarna på ett skönt sätt och att de inte glider ner. Ofta är det helt nödvändigt att barnet har en bröstrem mellan axelremmarna för att de ska hållas kvar över axlarna.

Lär barnen att bära sin egen packning

En tumregel kan vara att barnen börjar bära packning när de börjar skolan. Innan dess är det naturligt att föräldrarna bär barnens packning. De kan bära med extra vantar, extra mössa och sockor, en varm tröja och sitt turgodis i en ryggsäck som passar deras kropp. I början kan det räcka med ett par kilo i säcken. När barnet är runt tio, tolv år brukar de orka bära upp till sju, åtta kilo. Men alla barn är olika, en del orkar och vill mer, andra mindre.

Korta etapper, ta många pauser och lek mycket!

När barn är med på turen gäller korta åk- och vandringspass och många pauser. Glöm att gå/åka skidor i femtio minuter och vila tio, det funkar inte med de flesta barn. De tycker att turen blir monoton, tråkig och jobbig. Däremot kan det funka utmärkt att gå tjugo minuter och vila fem, eller att gå tio minuter och leka två. Då kan många barn hålla på nästan hur länge som helst.Undvik för mycket sötsaker!

Ofta gör man barnen en otjänst genom att låta dem äta godis och annat sött under vandringen/ skidturen. Sötsaker gör att blodsockret rusar i höjden, för att sedan rasa ner i skoskaften. Grunda alltid med en rejäl frukost och se till att barnet får i sig mycket mat. Under turen har ni med goda mackor, nötter, russin, torkad frukt och annat som ger normalsnabb energi och inte det rena sockrets energi.

Att att ta med barnen på vinterfjälltur, några tips och råd på vägen

Bra valla eller fäste! Vuxna gillar inte bakhala skidor. Barn gillar inte bakhalt om möjligt ännu mindre. Se alltid till att barnets skidor är bra vallade, speciellt när det gäller fästet.

Nära till ombyte

Ha alltid med extra sockar, vantar/handskar, (flera par), ett extra par skidglasögon och en extra mössa och ha dem lätt åtkomliga i ryggsäcken för att slippa att packa upp alla prylar när det är dags att byta. För det blir dags för det. Titt som tätt.

Var alltid väl förberedd så ökar även barnets upplevelse av fjällturen!

Kanske en besynnerlig uppmaning. Kan man vara fjällsäkrare än vad man är? Kanske inte. Men vad vi menar är att vuxna som är till fjälls med barn alltid bör ha barnets perspektiv och kapacitet för ögonen när turen planeras och genomförs. Det gäller allt från hur man bedömer väderprognoser,
det rådande vädrets karaktär, kyleffekter, terrängförhållanden och turmedlemmarnas förmågor och dagsform. Anlägg barnets perspektiv i bedömningen.

”Glöm” inte barnet på ryggen eller i pulkan

Små barn som inte kan gå själva sitter ofta i bärstolar eller ligger i pulka. Generellt sett är pulkan ett säkert sätt att ta med barn på vinterfjället. De ligger skyddande under flera lager av isolering och skyddas av vindtålig väv. Men vid starkt snödrev kan problem uppstå; snön letar sig in i öppningen
som man gör för att barnet ska få in luft mot ansiktet. Rådet är att snabbt ta sig ner i skyddad terräng om snödrev uppstår.

Om barnet sitter i bärstol på ryggen och det är kallt och blåsigt måste barnen skyddas med god isolering och även av en vindstoppande väv. Annars riskerar man att barnet att bli nedkylt, vilket kan gå snabbt då barnet har starkt begränsade möjligheter att röra sig. Själv kanske du svettas, medan barnet kan ha nedkylningssymtom som trötthet och apati. Om vädret är bistert ska barnet kontrolleras ofta, tas ur i bärstolen och få röra på sig.

Vårvintern i fjällen värmer men tänk på barnens ögon

De flesta fjällbesökare längtar efter mycket snö och soligt vårvinterväder.
För de vuxna är det oftast självklart att skydda sina ögon med solglasögon men tänk också på att barnens ögon är känsliga. Försök att hitta bra solglasögon som inte släpper in så mycket sidoljus för även om inte solen skiner från en klarblå himmel kan strålningen ändå vara stark. Speciellt gäller detta under vårvintern.

Lycka till med ditt besök i fjällen, en härlig upplevelse för alla i familjen!