Fjällvädret med dess speciella förutsättningar

Det finns egentligen inget särskilt ”fjällväder”. Vädret i fjällen följer samma regler som vädret i resten av landet. Men de speciella förutsättningar som råder i fjällen kan få vädret att bete sig nyckfullt och oberäkneligt. Ingen annanstans påverkar naturen vädret så mycket. Berg och dalgångar, stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen styr och ställer med vindar, temperatur och nederbörd. Östra och västra fjällen kan ha helt olika väder. Men mest skiljer vädret mellan kalfjäll och låglänt terräng.

Det här gör att vi ofta upplever att vädret växlar snabbt i fjällen. Men det är inte alltid vädret som växlar utan vi själva som förflyttar oss mellan olika väder, skulle man kunna säga. Ta skidbacken som exempel: Vindstilla och behagligt när du kliver på liften nere vid dalstationen. Fem minuter senare isande vind och snö som piskar i ansiktet när du kommer ur den skyddande skogen och upp på kalfjället. Vädret är detsamma, men förutsättningarna är olika. Eller låga moln i dalen och helt klart på toppen.

Lyssna alltid på och planera turen efter aktuell väderprognos. Du har också glädje av att lära dig en del om hur vindar och temperatur påverkas av hur naturen ser ut.Vädret har stor betydelse för upplevelsen och många är fixerade vid vad det är för väder, det påverkar humör och välbefinnande. Sol och blå himmel är lycka och laddar batterierna och sätter extra fart på livsandarna. Såklart vill de flesta ha sol men mycke går att göra och uppleva även i mera halvdant väder. Det är hårda vindar och snödrev som kan ställa till det och vara en betydande riskfaktor.  Men väl förberedd ska man inte behöva bli överraskad av oväder. Ta alltid aktuell prognos på allvar!

Lyssna på väderrapporten

Lyssna på väderrapporterna. Lokala prognoser ges på telefonsvarare, i lokalradion och i fjällanläggningarnas egna TV-kanaler. De brukar också finnas uppsatta i receptionen vid anläggningen. Där det finns täckning går det också att få prognoser i många mobiltelefoner. 
 
En prognos är ingen garanti. Ute på tur måste du vara beredd på snabba väderomslag. Prognosen ”Varning för hårt väder på kalfjället” betyder i klartext att man gör klokt i att ställa in turen på kalfjället den dagen om man inte är ordentligt fjällvan och mycket väl förberedd. Då biter kylan, snön piskar i ansiktet och det är svårt att gå mot vinden. Vid ”Varning för mycket hårt väder på kalfjället” är sikten i det närmaste lika med noll och det är så gott som omöjligt att ta sig fram. Dessutom är det mycket stor risk för nedkylning. Kan innebära fara för livet!

Vädret i radion

I P1 alla dagar kl. 06.55  och 07,55, 12,55 sänds väderprognos med särskild information om fjällvädret. Kl 21.50 även med en översiktlig veckoprognos.
Du kan även lyssna på den senaste väderrapporten via webb, sverigesradio/p1  Dessutom brukar lokalradion P4 ha väderleksprognoser i samband med nyhetssändningarna.

Vädret på webben

På webben finns numera alla möjliga prognostjänster. De säkraste och bästa prognoserna erhålls via SMHI  . Andra använder norska YR, eller de svenska prognostjänsterna på klart.se   SVT eller TV4 .
   

Om att förhålla sig till kyla

Kyla är det vi söker på vintersemester och lagom kallt uppskattas av de flesta. När det är riktigt kallt och dessutom blåser kan man råka ut för ytliga kylskador. I ansiktet tar det sig uttryck i vita fläckar.

Behandlingen är enkel. Oftast hjälper det med värmeöverföring från en varm hand. Men en vit fläck är också en signal om att allt inte står rätt till. Det finns alltid anledning att ta signalen på allvar. Kanske är det lämpligt att vända eller söka lä!  

Vänd i tid!

Det är ingen skam å snu, säger norrmännen. Utmana inte vädrets makter i onödan. Vänd i tid eller välj alternativ färdväg om väderomslag börjar oroa dig. Diskutera med dina turkamrater om vad som blir lämpligast. Vänta inte för länge med ett beslut