Att resa till och bo i fjällen

Att resa till fjällen är en dröm för många människor. Resvägen är ofta lång om man bor i mellan- och södra Sverige men det finns bra alternativ till bilen.  Till centrala Jämtlandsfjällen och till Norrbottensfjällen finns bra tågförbindelser. Till andra platser kan man kombinera tåg och buss och även flyg och buss. I fjällen finns många möjligheter att hitta boende, både i stuga, på hotell/vandrarhem eller fjällstation. Naturligvis kan du även tälta.

Var hittar jag reseupplysningar?

Webbplatsen Resplus är en bra plats för att söka sig fram till vilken form av transport man kan välja till den ort i fjällen man avser att åka till. Idag samverkar ca 40 trafikföretag inom Resplus, bland annat samtliga 21 länstrafikhuvudmän samt Merresor, SJ, Tågkompaniet, Veolia Transport och flera expressbussföretag. Läs mer på Resplus hemsida

Att hitta någonstans att bo

Att hitta någonstans att bo är enkelt men på många platser hänvisas man som besökare till eget boende i form av tält. För fjällbesökare som inte vill bo i tält finns möjlighet att övernatta i fjällstugor eller på fjällstationer längs vissa leder. Det finns också möjligheter att hitta logi i stugor och rum, som hyrs ut av andra företag och privatpersoner.

Ofta har ortens turistinformation bra tips om var man kan bo och kontaktinformation till boendeanläggningar. På vår sida med länkar hittar du webbadresser till Länsturismorganisationerna. 

Mer information om fjällstugor

Fjällstugorna ligger utmed markerade leder och så gott som alla i väglöst land. De ligger mestadels på ett avstånd av 15-20 km från varandra. Stugorna är utrustade för självhushåll med gasol, kokkärl, porslin, bestick och sängutrustning (madrasser, filtar, kuddar). Du måste själv ha med eget reselakan. Sovsäck behöver du inte. Stugorna har flerbäddsrum, som du delar med andra gäster. Det finns inte elektricitet utan stugorna värms upp med vedkaminer och gasol.

Det går inte att boka plats i förväg, skulle alla sängplatser vara upptagna läggs extramadrasser ut på golvet. Du kan även tälta i närheten av stugorna och fjällstationerna, då betalar du en serviceavgift och kan nyttja alla faciliteter. I många stugor finns försäljning av proviant. Sortimentet består av konserver, frystorkade rätter, pasta, ris, diverse soppor, hårt bröd, mjukost, kaffe, godis, T-sprit, kartor, hygienartiklar m.m.

Stugvärd finns under säsong i de flesta stugor efter lederna. De sköter stugorna, tar in avgifter, fördelar bäddplatser m.m. Däremot är det inte deras uppgift att hämta vatten och hugga ved eller att städa och diska efter vandraren. Det gör de som nyttjar stugorna själva. Det är god sed att lämna stugan ren, med tömd slaskhink och välfyllt vedförråd.

Fjällstugorna drivs i de flesta fall av Svenska Turistföreningen. STF:s stugor är öppna när det är säsong för skidåkning och vandring, vilket vanligtvis infaller från slutet av februari till första dagarna i maj och från mitten av juni till mitten av september. Kolla öppettider på STF:s webbplats.

Mer info om fjällstationer

En fjällstation kan ses som en kombination av vandrarhem och hotell. Här kan du boka rum och sängplats i förväg. Det finns fjällstationer både utmed farbar väg och i väglöst land. En fjällstation vid väg väljer du som vill bo bekvämt och göra dagsturer med lätt ryggsäck. Dessa fjällstationer är också bra utgångs- och avslutningspunkter för vandringar och skidturer. Där finns alltid markerade leder. Fjällstationerna varierar i storlek och erbjuder olika grad av service, de är utrustade med elektricitet och rinnande varmt och kallt vatten. De serverar också mat.Man kan välja att bo med hel- och halvpension eller att ha självhushåll. Vid fjällstationerna finns butik med försäljning av proviant och fjällutrustning. Flera hyr ut utrustning. Tänker du hyra utrustning är det bra att ringa och boka i förväg. Vid fjällstationerna erbjuds ofta kurser och temaveckor. På flera finns också färdledare som gör dagsturer med gästerna.

När fjällstugor och fjällstationer i väglöst land är stängda finns alltid ett mindre säkerhetsutrymme öppet. Det är dock inte avsett för planerad övernattning.

Laga god mat

När är det som bäst i fjällen?