Tur och längdåkning

Det finns många former av skidåkning som tillämpas på fjället utanför pisterna. Vanligast är tur och längdåkning. För turåkning finns markerade vinterleder i nästan alla fjällområden. Du hittar lederna på fjällkartan. För den som vill gå en vinytertur över flera dagar och övernatta på olika ställen finns det i många områden övernattingsstugor och fjällstationer att tillgå.

Det finns många områden att välja på om du vill gå på vintertur. I södra fjällen är Idre/Grövelsjön populära områden, liksom Funäsdalsfjällen och Ljungdalsfjällen. Svenska turistföreningen har många fjällstationer och stugor att erbjuda efter det omfattande fjälledsystemet i södra fjällområdet.

Längre norrut så är Hemavan och Ammarnäs populära och trevliga områden för turåkning. Samt naturligtvis Abisko/Kebnekajse på den norra delen av fjälledsystemet.

Generellt så avses med turåkning att man åker skidor utan att längdspår är dragna av spårmaskiner och att tempot är lägre än när man åker längdåkning. Även utrustningen skiljer sig då turskidor med pjäxor generellt är kraftigare än längdskidutrustning.

Alltfler vintersportorter har även fina längdspår som lockar alltfler utövare. Men generellt så finns inte dessa maskindragna längdspår inom tex. fjälledssystemet utan där har du större nytta av bredare turskidor.