Aktiviteter

Allt fler tillbringar sin semester i fjällen. När fjällturismen såg sin början var det vandring, sportfiske och traditionell turåkning som var de huvudsakliga aktiviteterna. Idag är vandring, sportfiske och turåkning fortsatt populära men det är många andra aktiviteter som har introducerats under de senaste åren och som vinner en allt större publik. Snöskoteråkning, Mountainbike, Kiting, Skärmflygning, Randonné, Grottkrypning, Ripjakt eller Hundspann är bara några av de ”nya” aktiviteter  som allt fler både provar på och fastnar för.

För många lockar det lite udda, det lagom utmanande. Någon lyfter fram storslagenheten, känslan att befinna sig i ett landskap med vildmarkskaraktär. Många värdesätter friheten att ha det man behöver i ryggsäcken och sedan lämna vardagspulsen bakom sig.

Äventyret att befinna sig i väglöst land, att själv bestämma över sin dag. Att kunna dricka vattnet i bäckarna, att komma fram efter en lagom ansträngande dag. Och inte minst mår man bra av ”prestationen” och får tid och utrymme för tankar. Mötet med en annan kultur och andra vandrare berikar, man träffar folk med samma intresse.

Hundspann i midvintern

Fjällen kan ge dig härliga upplevelser oberoende av vilken aktivitet du föredrar men upplevelsen ökar när du är väl förberedd ! 

Så nyttjas fjället av turismen

På Turismforskningsinstitutet ETOUR har man under många år bedrivit forskning om friluftsliv och naturturism i fjällen och kommit fram till bla. följande resultat i sin forskning om fjälturismen:

Sommartid (juni - september) är vandring den vanligaste aktiviteten. Hälften av besökarna sommartid uppgav att man ägnat sig vandring (dagstur) och 20 procent har gjort vandring med övernattning. Knappt en tredjedel har fiskat, medan endast fem procent har paddlat kanot i fjällområdet. 
 
Naturstudier (fågelskådning, växtstudier etc.) säger sig drygt en tredjedel ha ägnat sig åt och lika många har utövat naturfotografering. Vintertid (december - april) är det utförsåkning som dominerar. Drygt 80 procent åker utför under sitt besök, 29 procent gör en dagstur på skidor och 25 procent åker snöskoter. Även om dominansen av utförsåkningen är stor på vintern - cirka hälften av alla besökare åker enbart utför - så utövar många besökare mer än en aktivitet. 
 
En fjärdedel av utförsåkarna har också gjort en dagstur med längdskidor och 23 procent har åkt snöskoter. Tre fjärdedelar av alla som säger sig ha åkt snöskoter har också åkt utför och 23 procent av snöskoteråkarna har fiskat. Endast tio procent av vinterbesökarna åker över huvud taget inte skidor.
Läs mer på ETOURS webbplats
 

Om val av friluftslivsutrustning

När är det som bäst i fjällen?

Utbilda dig till fjälledare